Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Marta Kwasnicka 10.01.2011

Spaghetti spowalnia demencję

Dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, ryby, oliwę z oliwek i z dodatkiem umiarkowanych ilości wina, wiąże się z zahamowaniem spadku zdolności poznawczych u starszych osób.
Akademia Kulinarna Le Cordon Bleu.Akademia Kulinarna "Le Cordon Bleu". fot. Brzezinski/ Polskie Radio

Tak wynika z badań naukowców z Rush University Medical Center.

Od dawna chwali się zalety diety śródziemnomorskiej, a szczególnie jej korzystny wpływ na serce. Na dietę tę składają się duże ilości warzyw i owoców, kasz, ryb i owoców morza, a także pełnoziarnistego pieczywa. Masło i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępuje się śródziemnomorskim eliksirem długowieczności - oliwą z oliwek.

Dziś naukowcy odkrywają kolejną zaletę diety znad Morza Śródziemnego. Ich najnowsze badania potwierdzają, że hamuje ona spadek zdolności poznawczych u starszych osób.

Takie wnioski wyciągnięto na podstawie badania przeprowadzonego wśród 3759 starszych osób. Naukowcy sądzą, że dieta ma istotny wpływ na utratę zdolności poznawczych związanych z procesem starzenia się. Uczestnicy badania, którzy stosowali dietę śródziemnomorską osiągnęli znacznie lepsze wyniki w testach sprawdzających te umiejętności. Miłośnicy śródziemnomorskich potraw wypadli lepiej, nawet biorąc pod uwagę inne czynniki, które mogły mieć wpływ na wynik testu, takie jak poziom wykształcenia.

- Im więcej możemy wprowadzić do naszej diety warzyw, oliwy z oliwek i ryb, tym lepiej dla procesu starzenia się naszego mózgu i ciała – podsumowuje Christy Tangney z Rush University.

(ew/pap)