Tak wynika z badań naukowców z Rush University Medical Center.
Od dawna chwali się zalety diety śródziemnomorskiej, a szczególnie jej korzystny wpływ na serce. Na dietę tę składają się duże ilości warzyw i owoców, kasz, ryb i owoców morza, a także pełnoziarnistego pieczywa. Masło i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępuje się śródziemnomorskim eliksirem długowieczności - oliwą z oliwek.
Dziś naukowcy odkrywają kolejną zaletę diety znad Morza Śródziemnego. Ich najnowsze badania potwierdzają, że hamuje ona spadek zdolności poznawczych u starszych osób.
Takie wnioski wyciągnięto na podstawie badania przeprowadzonego wśród 3759 starszych osób. Naukowcy sądzą, że dieta ma istotny wpływ na utratę zdolności poznawczych związanych z procesem starzenia się. Uczestnicy badania, którzy stosowali dietę śródziemnomorską osiągnęli znacznie lepsze wyniki w testach sprawdzających te umiejętności. Miłośnicy śródziemnomorskich potraw wypadli lepiej, nawet biorąc pod uwagę inne czynniki, które mogły mieć wpływ na wynik testu, takie jak poziom wykształcenia.
- Im więcej możemy wprowadzić do naszej diety warzyw, oliwy z oliwek i ryb, tym lepiej dla procesu starzenia się naszego mózgu i ciała – podsumowuje Christy Tangney z Rush University.
(ew/pap)