Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Marta Kwasnicka 03.11.2011

Fast foody najpopularniejsze w klasie średniej

Tak twierdzą autorzy amerykańskich badań, opublikowanych w piśmie "Population Health Management". Dotąd uważano, że są przyczyną otyłości wśród najbiedniejszych.
Fast foody najpopularniejsze w klasie średniejGlow Images/East News

- Istnieje korelacja pomiędzy otyłością a niższym dochodem, jednak nie może ona być wiązana jedynie z wyborem restauracji. Fast foody są najpopularniejsze wśród klasy średniej, gdzie otyłość występuje w mniejszym stopniu - zauważa Paul Leigh, profesor zdrowia publicznego na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis.

Leigh opiera swoje wnioski na analizie dwóch badań przeprowadzonych w USA w latach 1994-1996 (Continuing Survey of Food Intakes by Individuals oraz Diet and Health Knowledge Survey), w których udział wzięło łącznie ponad 5 tys. Amerykanów. Analizowane dane dotyczyły nawyków żywieniowych i jedzenia poza domem w zestawieniu z informacjami na temat dochodów, rasy, płci, wieku i wykształcenia.

- Niskie ceny, wygoda i dodawanie zabawek to zabiegi ukierunkowane na klasę średnią - mówi Leigh. - W ciągu ostatnich 30 lat ceny niezdrowej żywności zmniejszyły się w porównaniu ze zdrowszymi produktami.

Choć dane pochodziły z lat 90. i od tego czasu poziom dochodów Amerykanów uległ zmianie, Leigh twierdzi, że bardziej aktualne informacje (które nie były dostępne) wskazałyby na tę samą zależność.

Zdaniem badacza, jedną z możliwości ograniczenia konsumpcji tzw. śmieciowego jedzenia byłoby zwiększenie opodatkowania niezdrowej żywności odpowiednio do zawartości kalorycznej przy jednoczesnym zredukowaniu cen zdrowych produktów.

(ew/pap)