Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Katarzyna Karaś 27.03.2012

Ludzie, którzy jedzą często czekoladę są szczuplejsi

Naukowcy doszli do takich wniosków po analizie prawie tysiąca przypadków w USA.
CzekoladaCzekolada sxc/hu

Naukowcy badali związek diety i kalorii z Indeksem Masy Ciała, który jest wskaźnikiem nadwagi lub otyłości. Okazało się, że ci, którzy jedzą czekoladę kilka razy w tygodniu są szczuplejsi od tych, którzy spożywają ją sporadycznie.
Eksperci z Uniwersytetu Kalifornijskiego sądzą, że jest naukowe wyjaśnienie tego zjawiska. Choć czekolada ma mnóstwo kalorii, zawiera także związki chemiczne, które sprzyjają chudnięciu, a jednocześnie blokują odkładanie się tłuszczu.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
Już wcześniej mówiono o tym, że czekolada jest zdrowa: pomaga utrzymać niskie ciśnienie krwi czy właściwy poziom cholesterolu. Gorzka czekolada zawiera także sporo antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia się komórek.
Naukowcy podkreślają jednak, że samo jedzenie czekolady nie zapewni właściwej masy ciała, ważna jest też ogólna dieta i ćwiczenia fizyczne.
IAR,kk