Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Katarzyna Karaś 07.04.2012

Dlaczego neandertalczyk nie miał próchnicy?

Dotychczas twierdzono, że neandertalczyk żywił się pokarmami o niskiej zawartością cukru, dzięki czemu nie psuły mu się zęby. Polski naukowiec doszedł jednak do innego wniosku.

Prawdopodobnie nie dieta, ale odmienna niż u człowieka współczesnego flora bakteryjna jamy ustnej była przyczyną niskiej zachorowalności na próchnicę u neandertalczyka - twierdzi dr Arkadiusz Sołtysiak z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
- Neandertalczycy rzadko cierpieli na próchnicę. Do tej pory stwierdzono jedynie pięć ubytków na około 1300 znalezionych zębów neandertalskich. Było to dotychczas wyjaśniane jako efekt diety ubogiej w cukier. Ostatnio jednak okazało się, że bliskowschodni neandertalczycy spożywali sporo pokarmu pochodzenia roślinnego, w tym bogate w cukier daktyle, które współcześnie są pokarmem bardzo sprzyjającym rozwojowi próchnicy - wyjaśnia dr Sołtysiak.
Zdaniem dr. Sołtysiaka jest możliwe, że niski poziom próchnicy u neandertalczyków wynika z braku we florze bakteryjnej jamy ustnej bakterii Streptococcus mutant (z badań wynika, że bakteria ta pojawiła się prawdopodobnie już po wymarciu neandertalczyków) i być może również innych gatunków bakterii powodujących fermentację cukrów i produkujących kwas mlekowy, który rozpuszcza szkliwo.
PAP,kk