Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Anna Wiśniewska 25.05.2014

Eksport polskiej żywności rośnie, nawet mimo embarga na mięso

Mimo embarga na polskie mięso, w I kwartale br. wartość eksportu produktów rolno-spożywczych w stosunku do analogicznego okresu 2013 r. wzrosła o 7 proc. i przekroczyła 5 mld euro - podała Agencja Rynku Rolnego. Prawie 80 proc. eksportu trafia do krajów UE.
Eksport polskiej żywności rośnie, nawet mimo embarga na mięsofish/sxc.hu/cc

Import ukształtował się na poziomie 3,6 mld euro, czyli o 1 proc. więcej niż przed rokiem. Dodatnie saldo wymiany produktami rolno-spożywczymi osiągnęło poziom 1,4 mld euro wobec 1,1 mld euro w I kwartale 2013 r.

Wyniki lepsze niż prognozy
Jak powiedział Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wyniki w handlu zagranicznym za pierwszy kwartał tego roku są mniej więcej zgodne z oczekiwaniami. - Wyniki eksportu są nieco lepsze niż prognozowaliśmy, mimo że nastąpił spadek wywozu mięsa czerwonego w związku z wykryciem w Polsce choroby afrykańskiego pomoru świń (ASF) - zaznaczył.
Zakaz importu polskiej wieprzowiny wprowadziło od połowy lutego br. wiele krajów pozaunijnych - m.in. Rosja, Chiny, Korea i Japonia. Powodem było wykrycie ASF u dzików.

Źródło: TVP/X-news

Instytut prognozuje, iż w całym 2014 roku eksport ukształtuje się na poziomie 19,7 mld euro wobec 19,9 mld euro w ubiegłym roku. Tegoroczny import szacowany jest na 13,9 mld euro, tj. o 2 proc. mniej niż w 2013 r. Łopaciuk zastrzegł jednak, że wyniki zależą od kursu złotego wobec euro oraz od tego, czy Rosja wprowadzi dalsze ograniczenie importu żywności z Polski, a Ukraina otworzy swój rynek na import polskiego mięsa.

Ukraina zniesie embargo na polską wieprzowinę 28 maja >>>

PAP, awi