Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Anna Borys 05.08.2014

Eksport żywności rośnie, mimo embarga na wieprzowinę

W ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku eksport żywności wyniósł 8,8 mld euro wobec 8 mld w analogicznym okresie 2013 roku. - poinformował wiceprezes Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak.
Eksport żywności rośnie, mimo embarga na wieprzowinęEast News/Glow Images

Dodatnie saldo w handlu produktami spożywczymi było wyższe o 400 mln euro i wyniosło 2,5 mld euro. W tym czasie wartość importu wyniosła 6,1 mld euro wobec 5,9 mld euro przed rokiem.

Mniej sprzedajemy mięsa i owoców
Eksport mięsa w okresie styczeń-maj 2014 r. spadł, ale nieznacznie - z 1,658 mld euro do 1,630 mld euro. Zmniejszył się także wywóz owoców i warzyw z 1,398 mld euro do 1,312 mld euro. Natomiast dynamicznie wzrosła sprzedaż zbóż i ich przetworów z 756 mln euro do 998 mln euro oraz produktów mleczarskich z 682 mln euro do 853 mln euro.

Zaskakujące wyniki
Zwolak poinformował, że po ostatecznym podliczeniu handlu żywnością za 2013 rok, wyniki są lepsze niż szacowano. Eksperci pierwotnie oceniali, że wartość eksportu w 2013 r. wyniesie ok. 20 mld euro; z danych wynika, że eksport wyniósł 20,4 mld; import 14,3 mld euro, a dodatnie saldo ukształtowało się na poziomie 6,1 mld euro.

Eksport polskiej żywności rośnie w siłę

Przypomniał, że gdy Polska wstępowała do Unii było dużo obaw, czy polskie rolnictwo sprosta konkurencji innych europejskich krajów i czy produkty unijne nie zaleją polskiego rynku. Okazało się, że w ciągu 10 lat import zwiększył się 3,5 razy, a eksport wzrósł 4,5 krotnie. W tym czasie saldo wymiany, które świadczy o sile tego sektora, zwiększyło się z 0,5 mld do ponad 6 mld.

PAP, abo