To kropla w morzu potrzeb i raczej powinniśmy sami myśleć, jak zagospodarować jabłka ze zbiorów tego wyjątkowo urodzajnego roku.
Spożycie jabłek w Polsce ciągle za małe
Ratunkiem może i powinno być zwiększenie konsumpcji krajowej, statystyczny Polak zjada półtora kilograma jabłek miesięcznie - to za mało - uważa Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków.
- W innych krajach, takich jak Austria, Portugalia, Holandia, spożywa się mniej więcej 10 kg jabłek rocznie na osobę więcej niż w Polsce – mówi Julian Pawlak.
Jesteśmy liderem w produkcji zagęszczonego soku jabłkowego
Drugi kierunek to zagospodarowanie jabłek na soki - tu też mamy do wykorzystania ogromny potencjał.
- Jesteśmy wiceliderem światowym, a liderem europejskim w produkcji zagęszczonego soku jabłkowego, który jest półproduktem do dalszego przetworzenia na soki czy nektary. Na produkcję zagęszczonego soku zużywamy 1 – 2 mln ton jabłek, czyli ponad połowę polskich zbiorów. 80 – 85 proc. z tego eksportujemy. Tu jesteśmy uzależnieni od światowego spożycia soku jabłkowego, a szczególnie w Europie, gdzie w ciągu ostatnich 4 lat to spożycie spadło o 11 proc. – mówi Julian Pawlak.
Ważne jest też spożycie na krajowym rynku, a to niestety spada. Soku jabłkowego i nektaru statystyczny Kowalski wypija rocznie około trzech litrów. Dla porównania za naszą zachodnią granicą Niemiec rocznie spożywa osiem litrów soku jabłkowego.
Elżbieta Mamos, awi