Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Jarosław Krawędkowski 24.02.2015

Polska jest największym producentem drobiu w Europie

Polska stała się największym producentem drobiu w Unii. W 2014 r. po raz pierwszy w historii produkcja mięsa drobiowego sięgnęła niemal dwóch milionów stu tysięcy ton.
Polska jest największym producentem drobiu w EuropiePolska jest największym producentem drobiu w Europiefot. sxc.hu/CC
Posłuchaj
  • Polska stała się największym producentem drobiu w Europie - co napędza tą produkcję oraz jej eksport, tłumaczy Łukasz Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa./Justyna Golonko, Naczelna Redakcja Ekonomiczna Polskie Radio SA/.
Czytaj także

Polska stała się największym producentem drobiu w Unii. W  2014 r. po raz pierwszy w historii produkcja mięsa drobiowego sięgnęła niemal dwóch milionów stu tysięcy ton.

Tym samym  znaleźliśmy się na pierwszym  miejsce w Unii Europejskiej. Jak podkreśla Łukasz  Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa, hodowców najbardziej cieszy rosnąca sprzedaż za granicę.

Produkcja rośnie dzięki wzrostowi eksportu i spożycia

Zdaniem Łukasza Dominiaka o sukcesie decydują dwa  czynniki. Produkcję drobiu napędza eksport i nasz rosnący apetyt. Duże znaczenie mają też prowadzone akcje promocyjne, prowadzone na rynkach pozaeuropejskich.

80 procent polskiego drobiu trafia do Unii Europejskiej.─ Dzieje się tak z powodu jakości oraz ceny, spełniamy wysokie normy bezpieczeństwa oraz mamy przystępną ofertę – podkreśla ekspert.

Jeszcze pięć lat temu przeciętny Polak zjadał niespełna 25 kg mięsa drobiowego. W dwa tysiące czternastym, było to prawie 27 kilogramów, a w  dwa tysiące piętnastym  roku,  spożycie może sięgnąć  dwudziestu siedmiu kilogramów i dwudziestu deka.

─ To oznacza, że przeciętny Polak je o 4 kg drobiu więcej niż przeciętny mieszkaniec Unii Europejskiej – mówi ekspert.

Justyna Golonko, jk