Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Anna Wiśniewska 25.03.2015

Wielkanoc w stylu eko. Rynek zdrowej żywności rośnie

Rynek żywności ekologicznej w Polsce to około 0,3 proc. rynku spożywczego. Na Zachodzie sięga on 3 – 4 proc. Na produkty tego typu statystyczny Polak przeznacza rocznie 4 euro, podczas gdy Niemiec 86 euro.
Z samych produktów ekologicznych uda się nam skomponować bogate, tradycyjne wielkanocne śniadanieZ samych produktów ekologicznych uda się nam skomponować bogate, tradycyjne wielkanocne śniadaniePixabay.com
Posłuchaj
  • O rynku żywności ekologicznej mówili w radiowej Jedynce goście Porannych rozmaitości: Paweł Krajmas i Maciej Bartoń ze Stowarzyszenia „Ekologia Polska” /Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/
Czytaj także

Dobrą wiadomością jest to, że ten rynek stale rośnie. Okazuje się, że z samych produktów ekologicznych uda się nam skomponować bogate, tradycyjne wielkanocne śniadanie.

- W tej chwili w Polsce mamy bardzo dużo jaj ekologicznych, które stały się bardzo popularne. Podobnie jest z ekologiczną kiełbasą czy chlebem – mówi Paweł Krajmas ze Stowarzyszenia „Ekologia Polska”. – W zasadzie możemy już kupić cały asortyment w wersji eko. W każdym regionie Polski są producenci zdrowej żywności – dodaje.

Wartość rynku to ok. 180 mln euro

Jak wyjaśnia Maciej Bartoń, również z tego stowarzyszenia, szacuje się, że cała wartość rynku zdrowej żywności jest to ok. 180 mln euro.

- Natomiast eksport szacuje się na ok. 80 proc. tej wartości – mówi.

Coraz więcej firm zainteresowanych taką produkcją

Jak dodaje, coraz więcej dużych firm, produkujących masowo, interesuje się żywnością ekologiczną.

- Zdobywają one certyfikaty. Traktują tego typu produkcję jako innowację – zauważa Maciej Bartoń. – Rynek robi się coraz bardziej ciasny, polskich producentów jest coraz więcej, przygotowują się więc oni do eksportu żywności ekologicznej. Zważywszy na to, że mamy już w tej chwili ponad 26 tys. gospodarstw ekologicznych, to oznacza, że potencjał nas jest bardzo duży i Europa może się nas zacząć bać, jeżeli zaczniemy tę produkcję bardzo mocno intensyfikować – dodaje.

Polscy producenci jaj ekologicznych, z produkcją 2,5 mln jaj rocznie, nie stanowią na razie poważnej konkurencji dla producentów jaj fermowych. Roczna produkcja jaj w Polsce to ponad 9 mld sztuk.

Elżbieta Mamos, awi

/