Tam też na targach Anuga w Kolonii nasi najwięksi producenci będą wystawiali swoje produkty i starali się nawiązać nowe kontrakty handlowe.
- Obserwujemy przyrost spożycia drobiu o ok. 0,5 kg do 1 kg rocznie na głowę. Polacy jedzą więcej drobiu niż przeciętnie obywatele Unii Europejskiej, ok. 28 - 29 kg rocznie na głowę – mówi Łukasz Dominiak z Krajowej Rady Drobiarstwa.
"W polskim mięsie nie ma antybiotyków czy hormonów"
Gość radiowej Jedynki dementuje też zarzuty, że mięso drobiowe jest z antybiotykami czy hormonami.
- To stereotypy. Jeżeli chodzi o hormony, to są one prawnie zakazane. Stosowanie antybiotyków też jest bardzo ściśle kontrolowane – zaznacza ekspert.
Nieprawdziwe są również zarzuty, dodaje Łukasz Dominiak, dotyczące złych warunków chowu drobiu w Polsce. Jak podkreśla, obowiązują u nas bardzo restrykcyjne przepisy unijne, które są przestrzegane.
Poszukiwanie nowych rynków zbytu
Jak informuje gość radiowej Jedynki, polscy producenci drobiu poszukują ciągle nowych rynków zbytu, takich jak Chiny.
- Tam są inne wymagania konsumentów, pewne nowości, trendy, do których należy się dostosować – mówi Łukasz Dominiak.
Targi Anuga w Kolonii odbędą się od 10 do 14 października. Zaprezentuje się na nich prawie 7 tys. producentów żywności ze 100 krajów.
Aleksandra Tycner, awi