Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Adam Kaliński 10.12.2021

Nowe przepisy w eksporcie żywności do Chin. Resort rolnictwa podał szczegóły

Od 1 stycznia 2022 r. wchodzą w życie dwa nowe zarządzenia Generalnej Administracji Celnej Chin, które określają zasady rejestracji eksportowanej żywności oraz dot. bezpieczeństwa w imporcie i eksporcie żywności do i z Chin - informuje resort rolnictwa.

Zarządzenie nr 248 określa zasady rejestracji wszystkich podmiotów produkujących, przetwarzających i magazynujących żywność przeznaczoną do eksportu do Chin. Natomiast zarządzenie nr 249 określa zasady dotyczące bezpieczeństwa w imporcie i eksporcie żywności do i z Chin, w tym m.in. zasady etykietowania żywności.

Resort rolnictwa zaznaczył, że obowiązkowi rejestracji w Generalnej Administracji Celnej Chin będą podlegać wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy prowadzący działalność produkcyjną, przetwórczą, magazynową i eksportujący żywność do tego kraju. Z obowiązku rejestracji zostali wyłączeni zagraniczni przedsiębiorcy produkujący dodatki do żywności i produkty powiązane z żywnością oraz eksporterzy.

Proces rejestracji może być zrealizowany na dwa sposoby, zależnie od kategorii produktu.

Eksport do Chin. Nowe przepisy

Pierwszy sposób - jak podano na stronie MRiRW - to rejestracja z rekomendacją właściwych inspekcji kraju wywozu. Dotyczy to 18 kategorii produktów tzw. wysokiego ryzyka, takich jak: mięso i jego produkty, osłonki wędliniarskie, produkty rybołówstwa, produkty mleczarskie, gniazda jaskółcze i ich produkty, produkty pszczelarskie, jaja i ich produkty, tłuszcze i oleje jadalne, pierogi i nadziewane makarony, zboża jadalne, przemysłowe produkty zbożowe w proszku i słody, świeże i liofilizowane warzywa oraz suszone warzywa strączkowe, przyprawy, orzechy i nasiona, suszone owoce, surowe ziarna kawy i kakao, dietetyczna żywność specjalna oraz suplementy diety.

Drugim sposobem jest indywidualna rejestracja lub rejestracja za pośrednictwem upoważnionej notarialnie agencji (w przypadku pozostałych produktów).

Kiedy składać wnioski?

Wskazano, że o sposobie rejestracji decyduje kod celny dostępny na stronie: cifer.singlewindow.cn, przy czym aktywne rejestracje pozostają ważne. - Wydłużeniu o 1 rok, tj. do 5 lat, ulega okres ważności aktualnych rejestracji (art. 16). Wnioski o przedłużenie rejestracji składa się w okresie od 3 do 6 miesięcy przed upływem obecnej rejestracji (art. 20) - zaznaczył resort.

Dane dotyczące aktywnych rejestracji zostaną przeniesione do nowego systemu. - W toku nowej rejestracji zostanie nadany numer rejestracyjny w ChRL, który będzie konieczny do odprawienia przesyłki po 1 stycznia 2022 r. - podało MRiRW.

- Nowe przepisy uzupełniają obowiązujące zasady etykietowania żywności wywożonej do ChRL. Wprowadzony zostaje obowiązek umieszczania numeru rejestracyjnego (nadanego w Polsce lub w ChRL) na opakowaniu wewnętrznym i zewnętrznym. Zastosowane też zostaje ograniczenie możliwości naklejania etykiet. W odniesieniu do zdrowej żywności i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego etykiety muszą być nadrukowane - wskazano.

Czytaj także:

Zaznaczono, że nowe zasady etykietowania dotyczą żywności wyprodukowanej po 1 stycznia 2022 r. Weryfikacji pod kątem zgodności z nowymi przepisami w nowym systemie należy dokonać do 30 czerwca 2023 r.

PR24, akg