Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Tomasz Kamiński 12.04.2011

Żywność zdrożeje w tym roku aż 10 proc.

Powodem podwyżek będą kiepskie plony, drożejąca ropa naftowa, a także spekulacje.
Bułki czy chlebBułki czy chlebfot. SXC

"Dziennik Gazeta Prawna" powołuje się w tej sprawie na obliczenia producentów żywności, które podsumowała dla niej Polska Federacja Producentów Żywności.

Lista towarów, których ceny mają wzrosnąć jest długa. Są na niej między innymi mięso, pieczywo, soki, kawa, owoce, warzywa, a nawet woda mineralna. Na przykład ceny wieprzowiny mogą podskoczyć o 15 procent. O 5 procent zdrożeje także drób.

"Dziennik Gazeta Prawna" wyjaśnia, że podwyżki mięsa biorą się z wyższych cen paszy, która z kolei idzie w górę, bo kończą się zapasy zbóż z zeszłorocznych plonów. Zeszłoroczny nieurodzaj odbija się też na cenach owoców, warzyw i półproduktów.

Na pocieszenie - dodaje "Dziennik Gazeta Prawna" - pozostaje nam dobrze się ubrać. Zbiory bawełny w tym roku prognozowane są na poziomie blisko 27 milionów ton. To o niemal 3 miliony ton więcej niż w ubiegłym roku. To oznacza spadki cen na rynku tekstyliów, a więc także odzieży.

IAR/tk