W "Bardzo Ważnym Problemie Europejskim" Wiktor Legowicz rozmawia o marnowaniu żywności z Andrzejem Falińskim, dyrektorem generalnym Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji .
Nie marnuj jedzenia - myśl ekonomicznie! - to akcja, która ma na celu uświadomić Polakom jak dużo szkody robią marnując jedzenie.
- Z jednej strony należy racjonalnie planować produkcję, dostawy i utylizację żywności, czyli potrzebna jest pewna filozofia stanowiąca podstawę obchodzenia się z jedzeniem. Jednak to nie wystarczy. Ważna jest także polityka, która owocuje rozwiązaniami legislacyjnymi zapewniającymi dodatkowe korzyści tym, którzy oszczędnie produkują, dystrybuują i konsumpcją – mówi Andrzej Faliński.
Polacy mają bardzo małą wiedzę o tym jak efektywnie przygotowywać, przechowywać oraz utylizować żywność.
Problem marnowania żywności nie tyczy się tylko Polski i Europy. To bolączka całego rozwiniętego świata. W Ameryce jest nawet gorzej, choć znalazło się paru śmiałków, którzy znaleźli rozwiązanie. Zobacz film:
W audycji "Bardzo Ważny Problem Europejski" także:
- Paweł Sołtys, o kontrowersyjnym odejściu szefa Goldman Sachs;
- relacja Joanny Kędzierskiej z Paryża wraz z Markiem Wołosem z TMS Brokers o tym, że nawet modelowa gospodarka Europy Północnej ma swoje problemy;
- oraz Marek Lehnert z Włoch o tym, że Włosi przestali jeść i tankować.