Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Anna Borys 16.03.2012

Polacy marnują na potęgę! Stać nas na to?

W naszym kraju rocznie marnuje się blisko 9 ton żywności. To stawia nas na piątym miejscu w Unii Europejskiej tuż za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią.
Polacy marnują na potęgę Stać nas na to?akademia-smaku.com.pl
Posłuchaj
  • Bardzo Ważny Problem Europejski 15 marca 18.45
Czytaj także

W "Bardzo Ważnym Problemie Europejskim" Wiktor Legowicz rozmawia o marnowaniu żywności z Andrzejem Falińskim, dyrektorem generalnym Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji .

Nie marnuj jedzenia - myśl ekonomicznie! - to akcja, która ma na celu uświadomić Polakom jak dużo szkody robią marnując jedzenie.

- Z jednej strony należy racjonalnie planować produkcję, dostawy i utylizację żywności, czyli potrzebna jest pewna filozofia stanowiąca podstawę obchodzenia się z jedzeniem. Jednak to nie wystarczy. Ważna jest także polityka, która owocuje rozwiązaniami legislacyjnymi zapewniającymi dodatkowe korzyści tym, którzy oszczędnie produkują, dystrybuują i konsumpcją – mówi Andrzej Faliński.

Polacy mają bardzo małą wiedzę o tym jak efektywnie przygotowywać, przechowywać oraz utylizować żywność.

Problem marnowania żywności nie tyczy się tylko Polski i Europy. To bolączka całego rozwiniętego świata. W Ameryce jest nawet gorzej, choć znalazło się paru śmiałków, którzy znaleźli rozwiązanie. Zobacz film:

W audycji "Bardzo Ważny Problem Europejski" także:

- Paweł Sołtys, o kontrowersyjnym odejściu szefa Goldman Sachs;

- relacja Joanny Kędzierskiej z Paryża wraz z Markiem Wołosem z TMS Brokers o tym, że nawet modelowa gospodarka Europy Północnej ma swoje problemy;

- oraz Marek Lehnert z Włoch o tym, że Włosi przestali jeść i tankować.