Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Marlena Borawska 05.03.2012

Jak gotować, by zużywać mniej prądu?

Przestrzegając tych zasad zaoszczędzisz na energii nawet tysiąc złotych.
Jak gotować, by zużywać mniej prądu?Glow Images/East News

Oczywiście nie tylko to jak gotujemy, ale też na czym gotujemy ma znaczenie. Jak informuje gość Jedynki - Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności podczas gotowania można oszczędzić nawet 60 proc. energii elektrycznej. Sposobów jest kilka. Jednym z nich jest używanie pokrywek podczas gotowania. - To pozwoli zaoszczędzić około 20 proc. energii – tłumaczy ekspert.

Dodaje, że bardzo ważne są także parametry urządzeń wykorzystywanych w gotowaniu. Jeśli chodzi o kuchenki to najlepiej sprawdza się kuchnia elektryczna z płytą indukcyjną. – Jest oszczędniejsza, bo powierzchnia, która grzeje dopasowuje się do wielkości garnka – wyjaśnia gość Jedynki. Jedynym mankamentem tych urządzeń jest ich cena. Płyty indukcyjne niestety nie należą do najtańszych. Jeśli jednak kogoś stać na taki wydatek to warto, gdyż ta inwestycja zwróci nam się z nawiązką.

Oczywiście są także inne, tańsze sposoby oszczędzania energii. - Jednym z nich jest wyłączenie palnika przed końcem gotowania - dodaje Gosiewska.

Warto też zwrócić uwagę na to, jak użytkujemy domowe sprzęty. Jednym z największych pożeraczy domowej energii jest lodówka, która pracuje 24 godziny na dobę. By nie zwiększać jej poboru energii należy dbać o to, aby nie uciekało z niej zimno. - Nie otwierać na dług czas lodówki, i regularnie ją rozmrażać. Gruba warstwa lodu zakłóca pracę urządzenia – tłumaczy Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności.

Więcej o tym, jak oszczędzać energię w domu dowiesz się słuchając dźwięku.

Rozmawiała Sława Bieńczycka.