Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
migrator migrator 29.03.2010

Sprawdź, które jajka jeść a których nie

Jakie jaja wybrać, by były smaczne, zdrowe i dobrej jakości? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na oznaczenia i numer na skorupce.

Pierwsza cyfra - wskazuje sposób chowu. Poza tym zaznaczany jest kod państwa i weterynaryjny numer identyfikacyjny producenta.

Jaja pochodzące z chowu klatkowego oznakowane są cyfrą 3. Jaja z numerem 2 - z chowu ściółkowego pochodzą od kur trzymanych wprawdzie w zamknięciu, ale na ściółce, na której mają znaczną swobodę ruchów. Jajka oznaczone numerem 1 - od kur żyjących na wybiegu i 0 - z hodowli ekologicznych karmionych jedynie naturalnymi produktami, gdzie kury chodza po podwórku.

Konsumenci wybierając jajka najczęściej kierują się ich wielkością i ceną.

Ponad 60 procent jaj w sklepach pochodzi z chowu klatkowego. Jak podkreśla Jacek Bożek ze Stowarzyszenia Klub Gaja - kury, które je znoszą, są trzymane w strasznych warunkach.
Całe życie spędzają w klatkach wielkości kartki papieru A4, bez możliwości ruchu - mówi Jacek Bożek ze Stowarzyszenia Klub Gaja:

Doktor Magdalena Białkowska z Instytutu Żywności i Żywienia podkreśla, że od nas zależy, jaką żywność kupujemy. Jajka z produkcji ekologicznych są droższe, ale i smaczniejsze. Jednak z punktu widzenia wartości odżywczych różnica nie jest duża:

W Holandii, Belgii, Wielkiej Brytanii, Szwecji czy Austrii w sklepach spożywczych nie ma już wcale jajek z chowu klatkowego. W Polsce trudno kupić jaja ekologiczne. Zgodnie z prawem unijnym od 2012 roku zabroniony będzie chów kur niosek w małych klatkach.

Jajka mają termin ważności 28 dni od daty zniesienia, ale mogą być pakowane do 10 dni od daty zniesienia.

mch, Informacyjna Agencja Radiowa (IAR ), Joanna Stankiewicz