Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
migrator migrator 20.04.2010

Władze chcą zadbać o dietę obywateli

Władze Stanów Zjednoczonych chcą ograniczyć ilość soli spożywanej przez Amerykanów. Ma to doprowadzić do zmniejszania liczby zgonów spowodowanych nadciśnieniem i chorobami serca.

Obecnie w Stanach Zjednoczonych sól jest sklasyfikowana jako produkt bezpieczny, co oznacza, że nie ma limitów na jej zawartość w produktach żywnościowych. Federalna Administracja leków chce to zmienić i wprowadzić maksymalne limity.

Ograniczanie ilości soli miałoby być rozłożone na wiele lat, dzięki czemu konsumenci nie wyczuliby nagłej zmiany smaku mięsa, sosów, pieczywa i tysięcy innych produktów.
W ciągu ostatnich 30 lat ilość soli w przetworzonej żywności oraz w posiłkach oferowanych w barach i restauracjach znacznie wzrosła. Tylko niektóre firmy zdecydowały się dobrowolnie ograniczyć zawartość tej substancji.

Tymczasem, nadmiar soli jest przyczyną poważnych chorób serca i układu krążenia. Według lekarzy, zmniejszenie o 3 gramy dziennego spożycia soli uratowałoby w Stanach Zjednoczonych przed śmiercią dziesiątki tysięcy osób. Jednak ludzie mają wrodzone przywiązanie do soli. Wiele badań wykazało, że produkty mniej słone powszechnie uważane są za mniej smaczne.

rr, Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)