Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Natalia Godek 17.09.2021

Naukowcy zbadali wpływ witaminy D na COVID-19. Może chronić przed ciężkim przebiegiem choroby

Nowa analiza wskazuje, że odpowiedni poziom witaminy D może zmniejszać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 i zgonu. Naukowcy sugerują dbanie o odpowiedni poziom tej witaminy i jeśli potrzeba - suplementację.

Jak tłumaczą autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach "Scientific Reports", dotychczasowe badania wskazywały, iż niedobór witaminy D zwiększa podatność na wirusowe i bakteryjne infekcje dróg oddechowych.

1200 Ursula von der Leyen pap.jpg
"Mimo wielkiej krytyki, UE jest liderem". Przewodnicząca KE o walce z pandemią i poziomie wyszczepienia

Obserwacyjne badania sugerowały już także związek między niskim poziomem tej witaminy i COVID-19, ale w tym wypadku mogły działać także inne, związane ze stężeniem witaminy D czynniki, takie jak wiek, otyłość, czy inne choroby.

Czytaj także:

Aby poradzić sobie z tą niepewnością, naukowcy z Trinity College Dublin (Irlandia) i University of Edinburgh (W. Brytania) posłużyli się analizą genów, które wpływają na poziom witaminy D oraz pomiarami ilości światła UV, na którą wystawieni byli ochotnicy.

Kilka zespołów próbowało już opartego na genach podejścia, ale nie znalazło żadnej korelacji.

Według autorów nowej pracy - najprawdopodobniej dlatego, że nie wzięto pod uwagę nasłonecznienia, od którego silnie zależy poziom witaminy.

Nasłonecznienie miało istotny wpływ na badanie

Nowe, dokładniejsze podejście przy udziale pół miliona mieszkających w Wielkiej Brytanii ochotników pokazało tymczasem, że z uwzględnieniem nasłonecznienia, związek z witaminą jest trzykrotnie silniejszy, niż bez udziału promieni UV.

Czytaj także:

Im więcej tych promieni w miejscu przebywania ochotników, tym mniejsze ryzyko hospitalizacji i zgonu.

Jednocześnie korelacja z genami okazała się relatywnie słaba.

Witamina D może chronić przed ciężkim przebiegiem COVID-19

shutterstock_ test covid koronawirus badania badanie 1200 free .jpg.jpg
Nowy, niepokojący wariant koronawirusa. WHO monitoruje "Mu"

Choć tego typu analiza nie pozwalała na jasne określenie przyczyn i skutków, to wyniki wskazują, że poziom witaminy D może znacząco wpływać na ryzyko powikłań przy infekcji SARS-CoV-2.

- Nasze badanie dostarcza kolejnych przesłanek ku temu, że witamina D może chronić przed ciężkim przebiegiem COVID-19. Odpowiednio zaprojektowane, randomizowane i kontrolowane badania z suplementacją witaminą D będą tutaj kluczowe. Do tego czasu, przy niskiej cenie i bezpieczeństwie suplementów z witaminą D, można z pewnością doradzić przyjmowanie odpowiednich suplementów i ochronę przed niedoborem witaminy D, szczególnie, że zbliża się zima - powiedział prof. Lina Zgada z Trinity College Dublin.

Czytaj także:

Substancja ta jest przy tym istotna z punktu widzenia wielu funkcji organizmu, m.in. pomaga utrzymać w dobrym stanie kości i mięśnie - zwracają uwagę naukowcy.

- Przy braku skutecznych terapii przeciw COVID-19, uważamy, że ważne jest, aby być otwartym na pojawiające się wyniki rygorystycznie prowadzonych badań nad witaminą D - dodał prof. Evropi Theodoratou z University of Edinburgh.

ng