Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Anna Wittenberg 10.06.2011

EHEC ma źródło najprawdopodobniej w kiełkach

Jest duże prawdopodobieństwo, że źródłem zakażeń groźną bakterią e.coli są kiełki – poinformowały niemieckie władze.

Jest duże prawdopodobieństwo, że źródłem zakażeń groźną bakterią e.coli są kiełki – poinformowały niemieckie władze.

Do tej pory nie potwierdziły tego badania laboratoryjnie. Wniosek wysnuto na podstawie poszlak, których dostarczyły m.in. rozmowy z chorymi. Wiele śladów prowadzi do gospodarstwa w Dolnej Saksonii, gdzie kiełki były hodowane.

O dużym prawdopodobieństwie tego, że źródłem zakażeń szczepem pałeczki okrężnicy są kiełki poinformował w piątek szef berlińskiego Instytutu im. Roberta Kocha, Reinhard Burger.

W piątek po południu Niemcy mają znieść oficjalne ostrzeżenie przed spożywaniem surowych warzyw. Służby sanitarne przypominają, że nadal jednak trzeba pamiętać o podstawowych zasadach higieny, szczególnie myciu warzyw i rąk.

Zmutowany szczep bakterii coli zaatakował już w Niemczech 3000 osób. Tymczasem niemieccy specjaliści informują, że to nie koniec problemów z bakterią. W wielu przypadkach może szerzyć się nie poprzez artykuły spożywcze, ale przechodzić z człowieka na człowieka. Tak prawdopodobnie zaraził się nią 7-letni chłopiec, który z podejrzeniem infekcji EHEC przebywa w jednym z warszawskich szpitali.

PAP, wit