Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Gabriela Skonieczna 27.02.2012

A najlepsza europejska restauracja to...

Słynny kulinarny przewodnik Michelin przyznał tylko jedno nowe trzygwiazdkowe wyróżnienie za ubiegły rok. Otrzymał je szef kuchni i właściciel restauracji w Alpach.
A najlepsza europejska restauracja to...Glow Images/East News

Przewodnik Michelin to najlepiej znane i najbardziej prestiżowe wydawnictwo tego typu porównywane do agencji ratingowych w dziedzinie ocen restauracji.

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

Tylko Emmanuel Renaut, właściciel restauracji "Flocons de sel" w ekskluzywnej stacji narciarskiej w Megeve, zasłużył zdaniem Michelin na trzy gwiazdki. Dziesięć nowych restauracji otrzymało dwie gwiazdki, a 58 jedną. Ponad 30 restauracji zostało zdegradowanych w klasyfikacji prestiżowego przewodnika.

Z miłości do gór i jedzenia

Emmanuel Renaut, pochodzący z nizin mistrz patelni rozkochany w górach, osiadł w Sabaudii, gdzie swoich gości częstuje potrawami opartymi na tradycyjnej kuchni alpejskiej, którym nadaje nowego szlifu kulinarnego - ciasto z topinamburów w zalewie goździkowej z truflami, szczupak z miejscowego jeziora faszerowany rakami i tarta z wędzoną czekoladą.

Pierwszy przewodnik pokazał się w 1900 roku. Jego autor Andre Michelin chciał pomóc kierowcom w zorganizowaniu ich podróży. Zawierał nie tylko adresy hoteli i dobrych restauracji, ale także stacji benzynowych, warsztatów samochodowych i punktów wulkanizacyjnych. Do 1920 roku rozprowadzany był bezpłatnie. Od 1926 roku autorzy przewodnika najlepsze restauracje wyróżniają jedną, dwoma lub trzema gwiazdkami.

IAR, gs