Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Agnieszka Paciorek 26.09.2011

Extra Virgin – najcenniejsza oliwa z oliwek

– To prawdziwy "sok" z oliwek. Zawiera on w sobie wszystkie wartości odżywcze, które ma w sobie ten owoc – przekonuje Fernando Ortega, rodowity Hiszpan, wielki zwolennik oliwy z oliwek Extra Virgin.
Extra Virgin  najcenniejsza oliwa z oliwekGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Rozmowa z Fernando Ortegą o oliwie Extra Virgin
Czytaj także

Jak tłumaczy gość "Poranka" na rynku można spotkać najczęściej cztery rodzaje oliwy z oliwek. Są to kolejno oliwa z oliwek Extra Virginie, oliwa z oliwek Virgin, oliwa z oliwek rafinowana i oliwa z wytłoków oliwnych.

Oliwa z oliwek Extra Virgin nadaje się do bezpośredniego spożycia i zwykle producenci od razu rozlewają ją do butelek. Oliwę Virgin stosuje się, jako dodatek do oliwy rafinowanej. Z kolei oliwa rafinowana zwana Lampante, nie nadaje się od razu do konsumpcji ze względu na swoja wysoką kwasowość, przez co poddawana jest ona procesowi chemicznego przetworzenia. Oliwa z wytłoków jest najmniejszej jakośći.

Fernando Ortega - założyciel firmy "I love aceite" zajmującej się produkcją i promocją oliwy Extra Virgin, wyjaśnia, że ten najszlachetniejszy rodzaj oliwy z oliwek używany jest w kuchni hiszpańskiej dosłownie do wszystkiego. Spożywany jest na zimno, jak i na ciepło, zarówno do pieczenia oraz smażenia.

Oliwę z oliwek Extra Virgin cechują nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale również wpływa ona korzystanie na zdrowie. – Obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała procesom starzenia się i zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych – wylicza. Gość Czwórki wspomina także, że jego babcia stosowało ponadto oliwę w celu łagodzenia oparzeń słonecznych.

Więcej o oliwie Extra Virgin dowiesz się słuchając "Poranka".

ap