Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Przemysław Goławski 21.06.2011

Truskawki w stu smakach

Smak to przede wszystkim wrażenia kulinarne, a latem wybór tego, co możemy zjeść jest na prawdę duży. Marta Hoppe sprawdziła, na co latem mamy szczególną ochotę.
Truskawki w stu smakachfot. suckamc/Flickr

- Żyjemy w takim klimacie, który charakteryzuje się porą zimną i porą ciepłą - mówi Andrzej Czernek, dyrektor fundacji Teraz Polska. - Porą zimną najczęściej mamy smaki na konkretne potrawy jak mięso, golonka, śledzie. Natomiast w porze letniej odchodzimy od ciężkiego jedzenia i przestawiamy się na potrawy lekkie, związane z warzywami, owocami - szczególnie sezonowymi.

Sezonowe warzywa i owoce związane są z naszym klimatem i regionem geograficznym. Dostarczają nam witamin i składników, których organizm potrzebuje. Najpopularniejsze truskawki niestety niedługo się skończą, ale mamy jeszcze szansę coś pysznego z nich przyrządzić.

Cukiernik Artur Nowak, mówi, że najwięcej witamin mają świeże truskawki. - Polecam je w śmietanie, z makaronem, bitą śmietaną. Najlepszym ciastem jest placek drożdżowy upieczony z truskawką - przyznaje ekspert. Dobre jest też ciasto jogurtowe z truskawkami oraz wszelkie sałatki owocowe. Truskawki świetnie łączą się z ananasem, świeżą miętą. Na deser warto spróbować także truskawek z posiekaną bazylią, w occie balsamicznym.

Pamiętać trzeba także o tym, że sezonowe owoce to nie tylko deser i słodka przekąska. Truskawki wykorzystać też możemy jako doskonały dodatek przyrządzając dania mięsne. Bardzo dobrą kompozycją jest duszona wątróbka w sosie z czerwonego wina. Do tego posiekane świeże truskawki i sok z pomarańczy. Pycha.

Wiele smacznych dań jeść możemy wyłącznie w czasie konkretnej pory roku - zależy to od dostępnych składników. Kończy się właśnie sezon szparagów, ale jak mówi Michał Pasernakiewicz, szef kuchni, niebawem spróbujemy kurek. - Później będą grzyby leśne, pojawi się dynia. Przez cały rok mamy dodatkowe dania ze świeżych produktów.

Co jeszcze smakuje szczególnie dobrze latem? Wszystkie szczegóły w całym dźwięku audycji - kliknij w boksie "Posłuchaj" po prawej stronie artykułu.

pg