Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Michał Karpa 18.11.2014

Przez jedzenie do zdrowia

Człowiek jest taki, jak je, pije i wie. To moja maksyma - mówi dr Danuta Myłek, dermatolog i alergolog, która wydała właśnie książkę zatytułowaną "Od lekarza do kucharza".
Dbajmy o zdrowe żywienieDbajmy o zdrowe żywienieGlow Images/East News

- Jest mnóstwo różnych immunologicznych stanów zapalnych wynikających z błędów żywieniowych, które nie są żadną alergią. To jest niedostosowanie jedzenia do danego człowieka - mówi gość Grażyny Dobroń i zaznacza, by ostrożnie postępować z lekami, szczególnie antybiotykami. - Trzeba wiedzieć, czy mam do czynienia z infekcją bakteryjną. Antybiotyk to toksyna grzybicza, która niszczy grasicę, narząd, bez którego nie ma zdrowia - dodaje dr Danuta Myłek i podkreśla, by ciągle zdobywać wiedzę nt. zdrowego żywienia.

Jakich produktów unikać? Dlaczego warto urozmaicić dietę i eksperymentować w kuchni? Z jakich krajów pochodzą przepisy zawarte w książce? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

***

Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka

Prowadziła: Grażyna Dobroń

Gość: Danuta Myłek

Data emisji: 18.11.2014
Godzina emisji: 11.15

(mk,iwo)