Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 04.09.2014

Nadchodzi moda na bento

Kolorowo, różnorodnie i smakowicie - tak jest skomponowane typowe bento, czyli coraz bardziej popularny na świecie rodzaj drugiego śniadania czy lunchu, który zabiera się na wynos do pracy czy szkoły.
Przykładowe bentoPrzykładowe bentoGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Nadchodzi moda na bento (A nuż widelec/Trójka)
Czytaj także

Bento wywodzi się z tradycji japońskiej. To posiłek zapakowany w pudełko, który jedzą zarówno dzieci w przedszkolach i szkołach, jak i dorośli w pracy. Na bento najczęściej składa się ryż, kawałek mięsa czy ryby i warzywa. Ważne, by wszystkie produkty były estetycznie ułożone. Dla dzieci bardzo często formuje się z jedzenia kolorowe obrazki.

Jak przygotować dziecku atrakcyjne drugie śniadanie?

Taki sposób podania jedzenia może być świetnym sposobem na przemycenie wartościowych produktów w posiłku niejadka. Jak wspomina Alicja Than, współwłaścicielka japońskich restauracji i pasjonatka kuchni japońskiej, kiedyś przygotowała dla swoich córek bento składające się z... biedronek siedzących na trawie. - Biedronki zrobione były z pomidora, a trawę stanowiły brokuły. Dzieci nie odmówiły zjedzenia warzyw w takiej postaci - mówi.

Jak samodzielnie przygotować bento? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

Na audycję Katarzyny Pruchnickiej "A nuż, widelec" zapraszamy w środy i czwartki o godz. 11.15.

(fbi/mp)