Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 15.10.2014

Dynia marynowana w oliwie

Sezon na dynie w pełni. Tym razem w naszych przepisach - jako alternatywa dla zupy dyniowej, dyni duszonej czy pieczonej - dynia niemal surowa, jedynie krótko marynowana w oliwie z dodatkami.

- Do oliwy wystarczy dodać czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny oraz świeżo starty imbir. Do tego jeszcze odrobina brązowego cukru i nieco czuszki - małej, ostrej papryczki - radzi szefowa kuchni Marzena Hajn.

Marynowana w ten sposób dynia może być podawana jako przystawka. W zależności od upodobań warto posypać ją startym oscypkiem lub serem korycińskim. Dynia może być także dodatkiem do pieczonych delikatnych mięs jak gęsina czy indyk.

Jeśli mają Państwo ochotę na dynię w jeszcze innej postaci, to polecamy placki z dyni na słodko lub pyszne ciasto dyniowe. A na Państwa pomysły na dynię czekamy jak zwykle pod adresem widelec@polskieradio.pl. Wybrane przepisy pojawiają się na naszej stronie internetowej, tam powstaje Trójkowa książka kucharska.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonej do artykułu audycji, którą poprowadziła Katarzyna Pruchnicka.

Audycji "A nuż, widelec" można słuchać w środy i czwartki o godz. 11.15.

(fbi/mp)