Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 23.10.2014

Zupa-krem selerowo-dyniowo-imbirowa

Chcemy w pełni wykorzystać jesienny czas, w którym to zdecydowanie króluje dynia. Polecamy więc, jak mówi nasz dzisiejszy gość - Piotr Grajewski z restauracji Blue Cactus - "banalną w wykonaniu" rozgrzewającą i aromatyczną zupę.
Dynie są w październiku najtańsze i najsmaczniejszeDynie są w październiku najtańsze i najsmaczniejszeGlow Images/East News

Na początek należy przygotować korzenie selera i imbiru oraz dynię, jej odmiana jest w zasadzie dowolna. A jakie powinny być proporcje składników? - Do dwóch części pokrojonej w kostkę dyni dodajemy dwie części pokrojonego w kostkę selera. Ilość imbiru zależy od tego, jak bardzo chcemy, by jego aromat był wyczuwalny - tłumaczy Piotr Grajewski z restauracji Blue Cactus.

Następnie należy zeszklić na oliwie z dodatkiem masła pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, po czym na patelnię przełożyć dynię, selera i imbir. Gdy warzywa nieco zmiękną, zalewamy całość bulionem drobiowym. Na koniec wszystko blendujemy i przelewamy do miseczek.

Są jeszcze dwa ważne składniki, które dodajemy tuż przed podaniem... One będą świadczyć o niepowtarzalności zupy. Co to takiego? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej do artykułu audycji, którą poprowadziła Katarzyna Pruchnicka.

A oto przepisy naszych słuchaczy na potrawy z dyni:

Marmolada Tomków z gruszek i dyni

Od pana Tomasza Dziegielewskiego

SKŁADNIKI:

  • gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych - 1 kg
  • dynia obrana i bez nasion - 1½ kg
  • cukier - 200 g
  • woda – ½ szk.
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Obrane i oczyszczone gruszki i dynię pokrój w grubą kostkę i przełóż do rondla z grubym dnem. Dodaj wodę, cukier, korę cynamonu i gotuj pod przykryciem, aż gruszki i dynia zaczną się rozpadać. Odkryj rondel, przestaw go na mniejszy ogień i często mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj 15 minut. Odstaw do wystygnięcia. Następnie przenieś słoiki do piwnicy.

Sok z dyni od pani Pauliny Miśkiewicz

Sok z dyni jest bardzo zdrowy i entuzjastycznie przyjmowany przez wszystkich fanów Harrego Pottera:D

Składniki możemy dodawać w dowolnych ilościach - zależy, co kto lubi.

Surowa dynia

Pomarańcze

Marchewka (na dużą, 3 kg. dynię, daję zwykle około pół kg marchwi)

Świeży imbir

Cynamon

Miód

Grejpfrut albo cytryna

Dynię należy obrać i pozbawić pestek, pomarańcze także obrać, a marchew i imbir oskrobać. Wszystko przepuszczamy przez sokowirówkę. Jeśli pomarańcze nie są wystarczająco kwaśne, to można też dodać sok z grejpfruta albo cytryny. Świeży imbir wypuszcza dość dużo intensywnego soku, więc pół korzenia średniej wielkości wystarczy.

Całość słodzimy miodem - żeby lepiej się rozpuścił w soku, można go podgrzać nad ogniem. Sok doprawiamy cynamonem. Na chłodne dni pasuje do soku szczypta chilli.

Swieży sok z samej dyni pięknie pachnie i ma bardzo delikatny smak. Dlatego warto dodawac resztę składników w małych ilościach i sprawdzać jaka konfiguracja najlepiej nam pasuje.

Taki sok można doprowadzić do lekkiego wrzenia i przelać do słoików. Zawekowany może stać tak samo długo jak zwykły kompot.

 

Placki dyniowe z zielonym sosem od pani Bernadety Fengier

Placki:

1 kg dyni

25 dag marchewek

3 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki pestek słonecznika (może być więcej)

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

masło do smażenia

Sos:

1,5 pojemnika (30 dag) kwaśnej śmietany

0,5 pęczka natki pietruszki

0,5 pęczka szczypiorku

sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa, mielona słodka papryka

Dynię i marchewki obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z rozmąconymi jajkami, pestkami słonecznika i mąką ziemniaczaną. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym maśle.

Zieleninę umyć, osuszyć, drobno pokroić. Wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Placuszki układać na talerzu, polać odrobiną sosu, resztę sosu podać w sosjerce.

Audycji "A nuż, widelec" można słuchać w środy i czwartki o godz. 11.15.

(fbi/mk)