Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Izabela Woroniecka-Cieślak 13.11.2014

Jagoda, która pije tłuszcz...

Bakłażan to tak naprawdę owoc, a właściwie jagoda. I to taka, która zawsze "wypija" z patelni cały tłuszcz.
Jak przyrządzić bakłażana?Jak przyrządzić bakłażana?Glow Images/East News

Bakłażana kucharz może potraktować wielorako. Powinien jednak pamiętać, że owoc ten łatwo wchłania tłuszcz i trzeba posypać go solą, żeby zlikwidować charakterystyczną goryczkę.

Agata Wojda, szefowa restauracji "Opasły Tom", zdradza, że dobrym sposobem "na bawienie się z bakłażanem" i wydobywanie jego smaku jest grillowanie, pieczenie na ruszcie albo w piecu. Ciekawym pomysłem jest też położenie całego bakłażana na grillu. - W skórze, ze wszystkim się go, opieka, opieka, opieka. On sobie w środku dojrzewa. Mam wrażenie, że on nie ma wtedy żadnej kalorii - mówi Wojda.

Co pysznego można zrobić z tak przygotowanego bakłażana? Posłuchaj całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agata Wojda
Data emisji: 13.11.2014
Godzina emisji: 11.15

(iwo, ei)