Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Emilia Iwanicka 29.01.2015

Jak przygotować idealny stek?

Sekretem jest wysokiej jakości mięso i odpowiednie jego przechowanie. - A wtedy już tylko sól, pieprz, rozmaryn i niczego więcej nie potrzeba - mówił w Trójce Marcin Kuc, autor bloga kulinarnego jajawkuchni.pl.
Wysokiej jakości mięso jest podstawą najlepszych stekówWysokiej jakości mięso jest podstawą najlepszych stekówGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Marcin Kuc podpowiada, jak przygotować idealny stek (A nuż, widelec/ Trójka)
Czytaj także

Gość Katarzyny Pruchnickiej podkreśla, że jego zdaniem kuchnia męska opiera się na wołowinie. - Kiedy myślę o kuchni, widzę wołowinę. Kurczaka za mięso nie biorę ze względu na to, jak te zwierzęta są hodowane - mówił Marcin Kuc.

Autor bloga kulinarnego radzi znaleźć zaufanego dostawcę, żeby mieć pewność co do jakości mięsa. - A wtedy już tylko sól, pieprz, rozmaryn i niczego więcej nie potrzeba do dobrego mięsa - powiedział Marcin Kuc.

Kawałkowi mięsa przed przyrządzeniem trzeba się jednak przyjrzeć, bo inaczej przygotowuje się mięso chude, a inaczej przerośnięte tłuszczem. A najlepsze dodatki do steków? Marcin Kuc poleca karmelizowane marchewki albo puree i to nie tylko z ziemniaków. Dodaje też, że dobra wołowina powinna być sezonowana na sucho.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Kuc (blog jajawkuchni.pl)

Data emisji: 29.01.2015
Godzina emisji: 11.15

(ei/mp)