Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Izabela Woroniecka-Cieślak 22.01.2015

Morelowo-szałwiowa konfitura do mięs

Indyjski chutney morelowo-szałwiowy doskonale pasuje do białego mięsa i wieprzowiny. Jest bardzo odświeżający i aromatyczny.
Chytney to gęsty sos z owoców i warzyw używany w kuchni indyjskiej. Po pasteryzacji można przechowywać go w słoikuChytney to gęsty sos z owoców i warzyw używany w kuchni indyjskiej. Po pasteryzacji można przechowywać go w słoikuGlow Images/East News

Do wykonania pysznego indyjskiego sosu potrzebne są:

  • masło i olej (po 2 łyżki)
  • 2 średnie cebule
  • pół szklanki octu jabłkowego
  • 400 gramów suszonych moreli
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 gałązki szałwii.

O tym, jak te wszystkie składniki zamienić w morelowo-szałwiową konfiturę do mięs, opowiada słuchaczom Trójki Rafał Hreczaniuk, szef kuchni restauracji Tamka 43.

Podczas audycji Katarzyna Pruchnicka zdradza też pomysł na łatwy do przygotowania i nietuzinkowy prezent kulinarny, czyli… muffinową mieszankę.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Rafał Hreczaniuk (szef kuchni restauracji Tamka 43)
Data emisji: 22.01.2015
Godzina emisji: 11.15

(iwo, ei)