Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 08.01.2015

Parmezan - dodatek do dań z charakterem

Już odrobina parmezanu sprawia, że danie z jego dodatkierm staje się wykwintne i można je śmiało podać gościom. W "A nuż, widelec" poznajemy ciekawostki dotyczące typowego włoskiego sera.
Włosi docenili polskie mleko i zdecydowali się produkować duże ilości parmezanu właśnie w naszym kraju.Włosi docenili polskie mleko i zdecydowali się produkować duże ilości parmezanu właśnie w naszym kraju.Glow Images/East News

Jak mówi dr Jacek Szklarek, szef ruchu Slow Food w Polsce, dla Włochów parmezan jest tak ważny, że przeznaczają na jego produkcję 25% mleka pochodzącego z ich kraju. W oryginalnej formie jeden cały ser waży 40 kg i dojrzewa przez minimum 18 miesięcy. Do produkcji takiej jego ilości potrzeba aż 550 litrów mleka.

Niedawno Włosi zdecydowali się przenieść część swojej produkcji parmezanu nad Wisłę. Dostrzegli dobrą jakość polskiego mleka i stosunkowo mało skażone środowisko jak na warunki europejskie. W audycji "A nuż widelec" Katarzyna Pruchnicka pyta dr. Jacka Szklarczyka o proces powstawania parmezanu oraz porównuje jakość sera powstającego we Włoszech i w Polsce.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: dr Jacek Szklarek (szef ruchu Slow Food w Polsce)
Data emisji: 18.12.2014
Godzina emisji: 11.15

(fbi,mp)