Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Klaudia Hatała 05.11.2014

Kiszonki, czyli samo zdrowie na jesienne i zimowe dni

Kiszenie to nie tylko jeden z najbardziej popularnych sposobów na konserwowanie warzyw na zimę, ale także porcja witamin i naturalny probiotyk, czyli samo zdrowie dla naszego układu pokarmowego.
Kiszonki, czyli samo zdrowie na jesienne i zimowe dniGlow Images/East News

Kiszoną kapustę lubimy w bigosie i pierogach z kapustą i grzybami. Dobrego kiszonego ogórka pysznie jest schrupać w całości. Kisić, na zdrowie, można prawie wszystkie warzywa, ale okazuje się, że nie tylko.

- Tradycyjną metodą przechowywania rydzów było właśnie kiszenie. Same kapelusze, blaszkami do góry zasalało się i układało warstwowo. Ten grzyb, jak się ładnie ukisi, ma konsystencję dobrego, świeżego ogórka kiszonego - mówi Jacek Szklarek, prezes Slowfood Polska i dodaje, że dobrze ukiszony to "coś najwspanialszego".

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, którą poprowadziła Katarzyna Pruchnicka.

Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka

Gość: Jacek Szklarek (Slowfood Polska)

Tytuł audycji: A nuż, widelec

Data emisji: 5.11.2014

Godzina emisji: 11.15

(kh/mk)