Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Emilia Iwanicka 14.01.2015

Pasztet z selera i inne tajemnice niezwykłego warzywa

Kojarzymy go z rosołem. Dla większości z nas jest po prostu częścią włoszczyzny, którą wykorzystujemy do wywaru warzywnego, a potem wyrzucamy. Tymczasem seler, ze swoim orzechowym, słodkim smakiem, może być podstawą oryginalnego dania.
Staropolskie książki kucharskie podawały wiele przepisów na wykorzystanie selera. Warto na nowo zwrócić uwagę na to warzywoStaropolskie książki kucharskie podawały wiele przepisów na wykorzystanie selera. Warto na nowo zwrócić uwagę na to warzywoSteven Jackson/Flickr
Posłuchaj
  • Katarzyna Pruchnicka i Marta Dymek polecają przepisy z wykorzystaniem selera (A nuż, widelec/ Trójka)
Czytaj także

Seler jest łatwo dostępny, dobrze się przechowuje, a do tego jest tani. I zdecydowanie niedoceniany.

- Dawne książki kucharski mówiły, że seler ma dużo esencji w smaku. Niedoceniania bulwa ma smakowitość, która bardzo się przydaje w kuchni wegetariańskiej. Dlatego seler jest świetnym budulcem do wegetariańskich pasztetów i kotletów. Można go upiec albo zmiksować na zupę krem - mówi Marta Dymek, autorka bloga "Jadłonomia".

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Dymek (autorka kulinarnego bloga "Jadłonomia")
Data emisji: 14.01.2015
Godzina emisji: 11.15

(ei,iwo)