Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Michał Karpa 07.01.2015

Piekielna kuchnia. Na co uważać podczas gotowania?

Niejednemu kucharzowi zdarzyło się błądzić. Jak omijać kulinarne pułapki, z których nie da się wyjść obronną ręką?
CytrusyCytrusyGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Piekielna kuchnia. Na co uważać podczas gotowania? (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także

Jednym z częstszych błędów jest pozostawianie papryki w daniu. - Pamiętajmy, żeby w odpowiednim momencie należy ją wyciągnąć, inaczej będzie "pracowała" i potrawa może stać się bardzo ostra - mówi Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły Tom.

Nierzadko zdarza nam się zostawić cytrusy w deserach, daniach rybnych czy mięsach. - Jeśli potrzymamy je zbyt długo, danie może stać się gorzkie - dodaje rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej.

Warto również przestrzegać zasad dotyczących rozpuszczania czekolady w tzw. kąpieli wodnej. - Woda w garnku nie może dotykać dna miski, w której jest czekolada. Czekolada musi rozpuszczać się na parze. Trzeba ją ciągle mieszać, inaczej nie tylko się przypali, ale straci swój blask - przekonuje Agata Wojda.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agata Wojda (szefowa kuchni restauracji Opasły Tom)
Data emisji: 07.01.2015
Godzina emisji: 11.15

(mk, ei)