Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Izabela Woroniecka-Cieślak 15.01.2015

Kuchnia, w której nic się nie marnuje

W kuchni nie wszystko da się idealnie zaplanować. Każdemu z nas zdarza się ugotować za dużo, a potem zadawać sobie pytanie: co robić z kulinarnymi pozostałościami? Dziś przedstawiamy pomysł na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka.
Przyrządzenie wrapa do doskonały sposób na wykorzystanie kulinarnych pozostałościPrzyrządzenie wrapa do doskonały sposób na wykorzystanie kulinarnych pozostałościGlow Images/East News

Z pieczonego kurczaka można przygotować pysznego wrapa. Należy wraz z warzywami zawinąć mięso w kukurydziany placek. To nic trudnego. Cała tajemnica tkwi jednak w odpowiednim przyprawieniu dania. Sekret smaku wrapa zdradza nam podczas audycji Maria Brzozowska, tłumaczka książki Jamiego Oliviera pt. "Gotuj sprytnie jak Jamie".

W podobny sposób można wykorzystać mięso z rosołu drobiowego lub wołowego. Poza tym mięso rosołowe to idealny farsz do pierogów. Wystarczy je drobno pokroić i przyprawić.

Jeśli mają Państwo pomysł na danie z kulinarnych pozostałości, proszę pisać na adres: widelec@polskieradio.pl.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Maria Brzozowska (tłumaczka książki "Gotuj sprytnie jak Jamie")
Data emisji: 15.01.2015
Godzina emisji: 11.15

(iwo/fbi)