Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 28.01.2016

Spaghetti carbonara na dwa sposoby - klasyczny i dietetyczny

Klasyczna carbonara to oczywiście spaghetti, boczek, żółtka i parmezan. Jamie Oliver proponuje w zamian niebanalną i kolorową wersję niskokaloryczną.

Na początku audycji Katarzyna Pruchnicka krok po kroku przedstawia przepis na oryginalną carbonarę, do której potrzebujemy zaledwie kilku składników. Dla osób, które chciałyby jednak wypróbować dietetyczną wersję dania, prezentujemy pomysł Jamiego Olivera na carbonarę z groszkiem, migdałami i bazylią. W "A nuż, widelec" słyszymy, jak ją przygotować.

Maria Brzozowska, tłumaczka książek brytyjskiego kucharza, zapewnia, że u Jamiego dietetyczne nie znaczy nudne i mało smaczne. Znaczy po prostu zdrowe.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Maria Brzozowska (autorka bloga kulinarnego)
Data emisji:
28.01.2016
Godzina emisji: 11.15

fbi/mk