Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Sylwia Mróz 09.03.2017

Topinambur - warzywo dobre do wszystkiego

Nadaje się do wszystkiego: potraw pieczonych, sałatek, zup, deserów i dodatków do dań głównych. Kto jeszcze nie słyszał o topinamburze, powinien się nim poznać i go polubić.

Przednówkowa kuchnia stawia wiele wyzwań. Co można ugotować, by dobrze smakowało? Pomidory o tej porze roku nie smakują najlepiej, a na nowalijki trzeba jeszcze chwilę poczekać. Czemu zatem nie spróbować warzywa o egzotycznie brzmiącej nazwie - topinambur?

- Lubię go za smak i możliwości wykorzystania. Gdybyśmy włożyli do ust łyżkę ze zmiksowanym topinamburem i zamknęli oczy, to poczujemy się, jakbyśmy jedli słonecznik, który osobiście uwielbiam - przekonuje szef kuchni Tomasz Purol.

Na początek warto spróbować puree z topinamburu, a jego przepis podajemy w nagraniu audycji. Mówimy też o znakomitym pomyśle na kremowe i aksamitne risotto z tym warzywem.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Tomasz Purol (szef kuchni, zdobywca licznych nagród kulinarnych)
Data emisji:
 9.03.2017
Godzina emisji:
11.17

sm/fbi