Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Sylwia Mróz 13.04.2017

Wielkanocne przysmaki z włoskim akcentem

Pasztety, pieczone schaby, szynka, sałatka warzywna i jajka w licznych wydaniach to tylko niektóre z potraw, które pojawią się na prawie każdym wielkanocnym stole. O tym, jak urozmaicić nasz zestaw włoskimi smakami mówimy w nagraniu audycji.
Posłuchaj
  • Marco Ghia mówi o najlepszych przysmakach kuchni włoskiej na Wielkanoc (A nuż, widelec/ Trójka)
Czytaj także

Tradycyjne potrawy, które pojawiają się na wielkanocnym stole są nam dobrze znane i na ogół mamy dobrze przygotowaną, ulepszaną z upływem lat recepturę. Dobrym pomysłem na urozmaicenie naszych przyzwyczajeń jest przyjrzenie się jadłospisom z innych europejskich krajów, np. z Włoch.

Włosi największy nacisk kładą na niedzielę i poniedziałek, przy czym spotkanie przy stole nie jest łatwym wyzwaniem, bo pojawia się na nim wiele znakomitych przysmaków. - W okolicach Mediolanu do niedawna przygotowywano risotto, polentę, lasagne. Wspólnym mianownikiem dla całych Włoch może być jagnięcina, która w zależności od regionu jest przygotowana według innego przepisu - zdradza Marco Ghia.

Jakie specjały wielkanocne są typowe dla Sycylii i Neapolu? Zapraszamy do słuchania audycji, w której dzielimy się wartym wypróbowania przepisem.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Marco Ghia (kucharz)
Data emisji:
13.04.2017
Godzina emisji:
11.11

sm