Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Emilia Iwanicka 08.06.2017

Rzodkiewka i pokrzywa, czyli nowe sposoby na... pesto

Główna zasada robienia tego aromatycznego sosu brzmi: zielone, orzechy i oliwa. O tym, jakie zaskakujące składniki można wykorzystać do pesto, opowiadał nam Piotr Kucharski.
Posłuchaj
  • Rzodkiewka i pokrzywa, czyli nowe sposoby na... pesto (A nuż, widelec/ Trójka)
Czytaj także

Pierwszy pomysł to rzodkiewka. - Jeśli mamy swoje rośliny i wiemy, że nie są pryskane, to one są tak charakterne, mają taki fajny smak, że są idealne na pesto - opowiadał rozmówca Katarzyny Pruchnickiej.

Druga, być może bardziej zaskakująca propozycja, to pokrzywa. Jak ją zbierać i jak przygotować pokrzywowe pesto? Czym można zastąpić drogie orzeszki piniowe wykorzystywane w sosie? O tym wszystkim usłyszeć można w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Data emisji:
8.06.2017
Godzina emisji:
11.14

ei/fbi