Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Katarzyna Karaś 24.01.2018

Ciekawy pomysł na twaróg

Gieno Mientkiewicz, znawca polskich serów zagrodowych, niezwykły przepis przywiózł wprost z Podlasia.
Posłuchaj
  • Ciekawy pomysł na twaróg (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także

– Odkryłem cudowne suszone twarogi. Robiony jest w ten sposób, że po wygnieceniu klinka solą go na maksa, robią z niego bałwanka i zasypują go w soli na godzinę czy dwie i otrzymują taki ponad kilogramowy klinek twarogu. Następnie go ocierają z tej soli, i osuszają ściereczką, a następnie wkładają go do lnianego woreczka. Wywiesza się go na zewnątrz domu i po trzech, czterech miesiącach powstaje coś niezwykłego – wyjaśnił Gieno Mientkiewicz.

Jak smakuje taki ser? Do czego można go wykorzystać? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Gieno Mientkiewicz (kucharz, znawca polskich serów zagrodowych)
Data emisji: 24.01.2018
Godzina emisji: 11.15

kk/ml