Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Katarzyna Rogowska 19.12.2019

Kuchnia wegańska na świątecznym stole

Zgodnie z tradycją, w Wigilię powinno się jadać potrawy bezmięsne i bez tłuszczów zwierzęcych. Jednak przez kolejne dwa dni na większości stołów panują pieczenie, pasztety i żeberka. To nie znaczy jednak, że wegetarianie i weganie muszą wtedy chodzić głodni!

"Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta", Alicja Rokicja, wyd. Marginesy "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta", Alicja Rokicja, wyd. Marginesy

W ostatniej przedświątecznej odsłonie audycji "A nuż, widelec" podpowiadamy, jakie potrawy kuchni roślinnej można przygotować na Boże Narodzenie. Inspiracji dostarczyła nam autorka bloga kulinarnego Wegan Nerd, Alicja Rokicka i jej książka pt. "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta".

– W książce jest m.in. przepis na kartacze z grzybami. Ciasto na kartacze jest wegańskie, ale z farszem można pokombinować samodzielnie. Jest też gulasz nazwany "bezmyślnym", który jest moją interpretacją gulaszu myśliwskiego. Topowym przepisem jest pieczona fasola z jabłkami z dodatkiem majeranku. Biała fasola jest tania i łatwo dostępna. Po zapieczeniu w jabłkach robi się słodziutka i rozpływa się w ustach – opowiada nasza rozmówczyni.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji i życzymy smacznego!

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Alicja Rokicka (blogerka kulinarna, autorka książki "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta")
Data emisji: 19.12.2019
Godzina emisji: 11.30

mat. promocyjne/kr