Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 24.04.2015

Polifenole - klucz do zdrowia i młodości

- Polifenole, zawarte w tych produktach oddziałują na czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego, który jest przyczynkiem rozwoju miażdżycy i chorób nowotworowych - mówi Wendy Baltaza.

Polifenole, które znajdują się w dużych ilościach w jabłkach, gruszkach, zielonej herbacie, a także czekoladzie, aktywują w naszych organizmach system sygnalizacyjny, który generuje tlenek azotu - związek odpowiadający za rozszerzanie naczyń i zapobiegający ich uszkodzeniu. - Walczą także z wolnymi rodnikami, czyli substancjami, które powodują modyfikacje naszego kodu DNA i tworzenie się nowych komórek, co powoduje m.in. nowotwory - mówiła Wendy Baltaza, dietetyk kliniczny.

Ekspertka wytłumaczyła także, ile herbaty należy pić dziennie, by dawka polifenoli rzeczywiście miała zbawienny wpływ na nasz organizm.

***

Tytuł audycji: Mamy to

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 17.04.2015

Godzina emisji: 12.00

kd/kul