Czwórka
Karina Duczyńska
24.04.2015
Polifenole - klucz do zdrowia i młodości
- Polifenole, zawarte w tych produktach oddziałują na czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego, który jest przyczynkiem rozwoju miażdżycy i chorób nowotworowych - mówi Wendy Baltaza.
Posłuchaj
-
Dzięki jabłkom i herbacie zapobiegniemy miażdżycy i nowotworom? (Czwórka/Mamy to)
Czytaj także
Polifenole, które znajdują się w dużych ilościach w jabłkach, gruszkach, zielonej herbacie, a także czekoladzie, aktywują w naszych organizmach system sygnalizacyjny, który generuje tlenek azotu - związek odpowiadający za rozszerzanie naczyń i zapobiegający ich uszkodzeniu. - Walczą także z wolnymi rodnikami, czyli substancjami, które powodują modyfikacje naszego kodu DNA i tworzenie się nowych komórek, co powoduje m.in. nowotwory - mówiła Wendy Baltaza, dietetyk kliniczny.
Ekspertka wytłumaczyła także, ile herbaty należy pić dziennie, by dawka polifenoli rzeczywiście miała zbawienny wpływ na nasz organizm.
***
Tytuł audycji: Mamy to
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Data emisji: 17.04.2015
Godzina emisji: 12.00
kd/kul