Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Izabela Woroniecka-Cieślak 03.06.2015

Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia?

Polacy wyrzucają rocznie 9 mln ton jedzenia. W 2013 roku do wyrzucania pożywienia przyznawało się 39 proc. badanych.

Ile jedzenia marnujesz? Ile marnują go restauracje i sklepy? We Francji weszła w życie ustawa, która zabrania wyrzucania zdatnych do spożycia produktów.

Są domy, w których nic się nie marnuje, a część odpadków przeznaczana jest na przykład dla zwierząt. Nie wynika to z biedy, a z odpowiedzialnego podejścia do zasobów i pieniędzy. Wyrzucanie jedzenia wiąże się z tym, że kupujemy za dużo, a nasze zakupy są nieprzemyślane.

Co ciekawe odległość do sklepu też ma znaczenie, bo jeśli mamy blisko, zawsze możemy podskoczyć i sobie coś kupić, zamiast zjeść wczorajsze. Oczywiście najwięcej jedzenia marnuje się u singli. Wydaje ci się, że ten problem cię nie dotyczy? Zastanów się, ile jedzenia wyrzuciłeś w ciągu ostatniego tygodnia.

***

Na "Się mówi" zapraszamy w czwartek (4.06) w godz. 14.00-16.00. Audycję prowadzi Piotr Firan.

iwo/mg