Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Marta Grzymkowska 23.11.2015

Przyszłość kuchni - jadalne owady hodowane w domu?

Do 2050 roku Ziemię ma zamieszkiwać 10 mld ludzi. Jeśli te prognozy się spełnią, pojawi się poważny problem z wyprodukowaniem żywności. Rozwiązaniem ma być... jedzenie owadów!
Posłuchaj
  • Katharina Unger o swoim wynalazku - domowej farmie owadów (Się mówi/Czwórka)
Czytaj także

Hodowla insektów jest o wiele bardziej efektywna niż hodowla innych zwierząt. Jak mówi znawca trendów Michał Bachowski, z 10 kilogramów paszy można wyprodukować 1 kg wołowiny lub 9 kg owadów. Co więcej, Katharina Unger zaprojektowała urządzenie, dzięki któremu każdy z nas może samodzielnie hodować insekty.

- Dorastałam na farmie w Austrii, gdzie własna produkcja żywności jest czymś naturalnym. Kiedy przeprowadziłam się do miasta, zadałam sobie pytanie: a co, jeśli znalazłabym sposób na produkcję dobrego i pełnowartościowego jedzenia we własnym domu? - wspomina Unger.

Z audycji dowiecie się, jak miałoby wyglądać urządzenie do hodowania owadów i co planuje zrobić Katharina Unger, jeśli jej wynalazek odniesie sukces.

***

Przygotował: Michał Piwowarek

Data emisji: 23.11.2015

Godzina emisji: 15.30

Materiał wyemitowano w audycji Się mówi.

mg/fbi