Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 09.04.2017

Sabrina Ghayour: Bliski Wschód smakuje prosto i skromnie

- Sirocco to wiatr na Saharze, który oddaje mój styl gotowania. Używam wschodnich składników, ale w zachodnim stylu. Nie lubię jednak określenia "kuchnia fusion", bo uważam, że jest ono nieprecyzyjne - twierdzi Sabrina Ghayour, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu".
Posłuchaj
  • Sabrina Ghayour o specjałach kuchni Bliskiego Wschodu i europejskiej tradycji, która można doprawić "na ostro" (Tędy po trendy/Czwórka)
Czytaj także

Sabrina Ghayour W kuchni najlepiej czuję się sama. Wtedy jestem najbardziej kreatywna. I cieszę się, że moja  mama i babcia nie gotowały. Dzięki temu nie odczuwam żadnej presji

Gość Czwórki jest obecnie jedną z najbardziej znanych popularyzatorek kuchni bliskowschodniej. - Moje przepisy to po prostu domowe perskie gotowanie. Ryż, smażony kurczak i jedna sałatka na całą lokalną kulturę. W kuchni stawiamy na prostotę i jest to pewnie bliższe sercom Polaków niż wam się to wydaje - mówi Sabrina Ghayour.

Pierwszym kulinarnym doświadczeniem autorki książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu" były muffinki z proszku, które przygotowała razem z mamą. - Myślę, że to istotne, żeby dzieci miały takie wspomnienia. Sam fakt, że robiło się coś razem z rodzicami w kuchni jest ważniejszy od tego, jak smakowała dana potrawa - przekonuje Ghayour i tłumaczy, dlaczego złości się, kiedy ktoś mówi, że nie umie gotować. 

Sabrina Ghayour W gotowaniu nie chodzi o to, by dyktować komuś, co ma robić. Radość nie płynie z tego, że ma się związane ręce. Tylko z tego, że można eksperymentować

W audycji podpowiadamy też, jak przyrządzić specjały kuchni bliskowschodniej, tłumaczymy dlaczego w kuchni też można "mieć lenia" i czy można zrobić bigos po persku.

***

Tytuł audycji: Tędy po trendy

Prowadzą: Aleksandra Jasińska, Mateusz Kulik

Gość: Sabrina Ghayour (autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu"), Olga Siara (tłumaczka)

Data emisji: 9.04.2017

Godzina emisji: 9.15

kul/pg