Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 13.07.2017

Jak powstaje chleb i czy każdy może być piekarzem?

W programie odwiedziliśmy jedną z podwarszawskich piekarni, by sprawdzić, jak praca tamtejszych mistrzów wygląda - dosłownie - od kuchni.
Posłuchaj
  • Jak zostać piekarzem i jak wygląda dzień pracy w tym zawodzie? (Dajesz radę/Czwórka)
Czytaj także

florystka kwiaty 1200.jpg
Florysta. Jeszcze rzemieślnik czy już artysta?

W piekarni każdy ma swoją funkcję, odpowiedzialny jest za inny etap przygotowania chleba. "Piekarz", który wytwarza produkt od początku do końca, w niektórych firmach tego typu po prostu nie istnieje. - Ciastowy miesza ciasto: wodę, drożdże i mąkę, prowadzi zakwas, a potem przy stołach pracują stołowi, przy piecach zaś piecowi… - oprowadzała nas Małgorzata Piwońska, właścicielka piekarni w podwarszawskich Łomiankach.

Mówiła także o tajnikach przygotowywania pieczywa. - Na ok. 250 m kw. powierzchni lokalu, ok. 50 m kw. zajmuje trzykomorowy piec. W najniższej komorze mamy 240 stopni, a chleb ląduje tam na 20 minut. Ostatecznie przekładamy go do najwyższej komory, gdzie temperatura jest niższa, a chleb powoli się dopieka - tłumaczyła Małgorzata Piwońska. - Sprawny piecowy potrafi taki piec obsadzić 300 chlebami.

krawcowa 1200x660.jpg
Zawód krawcowej wcale nie odchodzi do lamusa

Jak przeprowadza się kolejne etapy wytwarzania chleba i o której swój dzień zaczynają poszczególni pracownicy piekarni? Co trzeba umieć, jakie warto mieć predyspozycje i jakie kursy należy skończyć, by znaleźć pracę w takim miejscu i czy każdy może wykonywać ten zawód? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Dominika Klimek

Data emisji: 13.07.2017

Godzina emisji: 14.10

kd/pg