Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Gabriela Skonieczna 11.03.2017

Nowalijki. Zdrowe czy niebezpieczne?

- Badania pokazują, że spożycie warzyw wciąż spada, więc jeśli pojawiają się nowalijki, które są tak bardzo wyczekiwane, to warto je włączyć do naszego jadłospisu, ale nie w dużej ilości - radzi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
Posłuchaj
  • Nowalijki. Zdrowe czy niebezpieczne? (Sygnały dnia/Jedynka)
Czytaj także

jedzenie rodzina 1200.jpg
Przez żołądek do serca. Od jedzenia do radości życia

Jak przyznaje rozmówczyni Krzysztofa Grzesiowskiego nowalijki faktycznie na początku zawierają więcej azotanów, azotynów i środków, które przyspieszają ich rozwój, więc szczególnie nie są polecane dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym.

Mówiąc o przechowywaniu żywności Hanna Stolińska-Fiedorowicz zwróciła uwagę, że żadnych produktów nie powinniśmy przechowywać w lodówce w torebkach foliowych. - Warzywa najlepiej przechowywać na dole lodówki, gdzie jest dla nich miejsce  i odpowiednia temperatura. Półki przeznaczone na nie warto wyłożyć papierem, który zbiera wodę, dzięki czemu dłużej będą dobrej jakości. W lodówce nie przechowujemy pomidora i ogórka, bo tracą swój smak - mówi gość "Sygnałów dnia". Jak dodaje do lodówki nie należy także wkładać cebuli, czosnku i ziemniaków. 

Dlaczego nowalijki pobierają więcej azotanów niż warzywa uprawiane w pełni sezonu? Czy warto kupować certyfikowane warzywa ekologiczne? Czy warzywa bio i eko naprawdę są zdrowsze? Czy warto samemu uprawiać nowalijki?Ile powinniśmy jeść owoców i warzyw dziennie? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji. 

***

Tytuł audycji: Sygnały dnia

Prowadzi: Krzysztof Grzesiowski 

Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyczka, Instytut Żywności i Żywienia) 

Data emisji: 11.03.2017

Godzina emisji: 7.13

gs