Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 14.06.2016

Certyfikaty - znaki jakości, czy wielka ściema?

Produkty "bio", "eko", "polskie" - w XXI w. uwierzyliśmy w jakość certyfikatów, a to, co ostemplowane stało się symbolem dobrego. Czy nalepka na jedzeniu rzeczywiście może być rzetelną informacją?

Certyfikat powinien być dowodem na to, że produkt, który wymieramy spełnia określone standardy. - Jeszcze kilka lat temu decyzje o zakupie podejmowaliśmy na podstawie właściwości samego produktu. Dziś nie mamy na to czasu, żyjemy w środowisku przeładowanym informacjami. Dlatego cetyfikaty są elementem, któremu musimy "na skróty" zaufać - tłumaczył w Czwórce psycholog Kacper Osiecki i podkreślał, że już sama marka stała się współcześnie certyfikatem, swoistym gwarantem jakości.

Certyfikatami opatrzone są na rynku nie tylko produkty spożywcze, czy elektroniczne, ale także wszelkiego rodzaju kursy naukowe. Jak podkreślała w Czwórce Agnieszka Malinowska z British Council - te dokumenty dają cel osobom, które przystepują m.in. do nauki języka obcego, a potem są poświadczeniem ich umiejętności.

Jednak wiele produktów posiadających certyfikaty wcale nie spełnia norm, których byśmy oczekiwali. Jak to sprawdzić i czy rzeczywiście warto ufać takim oznaczeniom? O tym m.in. dyskutowealismy w Czwórce.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Jakub Jamrozek

Materiał:  Michał Piwowarek

Goście: Agnieszka Malinowska (British Council), Kacper Osiecki (psycholog zachowań konsumenckich)

Data emisji: 13.06.2016

Godzina emisji: 14.00

kd