Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Kacper Wróblewski 03.05.2019

Polska kuchnia historyczna

Jest takich kilku zapaleńców, jednocześnie profesjonalistów najwyższej próby, którzy od kilku lat dają nam posmakować tego, jak kiedyś jadano na dworach i w pałacach. 
Posłuchaj
  • Katarzyna Pruchnicka i polska kuchnia (Trójka)

Pokazują nam, że kuchnia polska, tak jak francuska, ma niezwykle bogatą historię.

– Polska kuchnia, to bliższy związek z przyrodą, lasem, runem leśnym, grzybami, kiszonkami. To są te elementy, które nas wyróżniają. Oprócz tego, pewne połączenia smakowe – mówi prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu. – Polska jest ogromnym krajem leżącym w samym sercu Europy i łączy się tu bardzo wiele kuchni. Mamy elementy kuchni niemieckiej, rosyjskiej i żydowskiej, której wpływy widać chociażby patrząc na rolę maku w naszych daniach – dodaje dziennikarka Małgorzata Minta.

Czy możemy mówić o jednej kuchni polskiej? Zapraszamy do słuchania dołączonej audycji.

***

Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Maciej Nowicki (szef kuchni pałacu w Wilanowie), prof. Jarosław Dumanowski (historyk, kierownik Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu), Aleksandra Kleśta-Nawrocka (autorka książki "Kucharz doskonały")Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna)
Data emisji:
3.05.2019
Godzina emisji:
7.08

ml/kw