Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Katarzyna Rogowska 05.11.2019

Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej wylądował… piekarnik!

– Astronauci raczej nie gotują, a odgrzewają gotowe jedzenie w woreczkach. Mają prowiant jak żołnierze – wyjaśnia Mateusz Borkowicz z Planetarium Centrum Nauki Kopernik. Na szczęście to już się zmieniło, bo na Międzynarodową Stację Kosmiczną wysłano specjalnie zaprojektowany kosmiczny… piekarnik.

W piekarniku przystosowanym do braku mikrograwitacji astronauci będą mogli piec m.in. ciasteczka z czekoladą. Oczywiście wszystko dla dobra nauki – urządzenie ma posłużyć do zbadania, jak wysoka temperatura w połączeniu z brakiem grawitacji wpłynie na kształt i konsystencję wypieków.

Jaka jest geneza popularnych (zwłaszcza wśród studentów) zupek chińskich? Czym pożywiał się pierwszy Polak w kosmosie, Mirosław Hermaszewski podczas wyprawy w 1978 roku? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki – ranek
ProwadziMarcin Łukawski
Autorka materiału: Agnieszka Szwajgier
Data emisji: 5.11.2019
Godzina emisji: 6.40

kr/ml