Pierwszego dnia świąt możemy popuścić wodze fantazji i zrobić coś oryginalnego. Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni zachęca do eksperymentowania.
Gość audycji "Smaki zdrowia" zauważa, że ostatnio coraz rzadziej je się jajka na ciepło. On proponuje jajka ugotować i podawać z ciepłym sosem, na przykład chrzanowym. Ale - jego zdaniem - można jajko otulić też plastrem dobrej szynki, albo zrobić jajko sadzone.
Kucharz zachęca też do zrobienia jajek faszerowanych cebulą i pieczarkami i usmażonych jak kotlet mielony w panierce z tartej bułki. Zachwala, że super smakuje jajko, które ma płynny środek z kaszą gryczaną.
Z Jedynką zdrowiej >>>
Mistrz kulinarny zauważa w radiowej Jedynce, że chrzan tradycyjnie powinien być na każdym stole w święta wielkanocne, ale warto, żeby był w naszej kuchni również po świętach. Choć tarcie chrzanu do przyjemnych nie należy i podczas tej czynności z każdych oczu polecą łzy. Chyba, że założy ktoś okulary pływackie. - Polski chrzan jest lepszy niż japoński wasabi - zachęca Jarosław Uściński.
Radzi też jak przyrządzić sos chrzanowy. Można to zrobić na wiele sposobów. - Jedni dodają do startego chrzanu śmietanę kremówkę, inni dodają jogurt - zauważa szef kuchni. Można dodać żurawinę, daktyle, figi, jajko siekane, albo wręcz tarte lub samo żółtko. - Fajnie jest dodać do chrzanu lubczyk, majeranek, koperek, szczypiorek. Te przyprawy robią bardzo dobrą robotę - mówi ekspert.
Posłuchaj całej rozmowy, którą prowadziła Anna Popek
(ag)