Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 19.04.2014

Pomysł na wyjątkowe wielkanocne śniadanie

Podstawą śniadania na Wielkanoc powinny być oczywiście jajka, choć już do wyboru mamy czy na ciepło czy na zimno. W rozmowie z Anną Popek mistrz kulinarny radzi, jak zrobić takie śniadanie i podaje kilka prostych pomysłów.
Pomysł na wyjątkowe wielkanocne śniadanieGlow Images/East News

Pierwszego dnia świąt możemy popuścić wodze fantazji i zrobić coś oryginalnego. Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni zachęca do eksperymentowania.
Gość audycji "Smaki zdrowia" zauważa, że ostatnio coraz rzadziej je się jajka na ciepło. On proponuje jajka ugotować i podawać z ciepłym sosem, na przykład chrzanowym. Ale - jego zdaniem - można jajko otulić też plastrem dobrej szynki, albo zrobić jajko sadzone.
Kucharz zachęca też do zrobienia jajek faszerowanych cebulą i pieczarkami i usmażonych jak kotlet mielony w panierce z tartej bułki. Zachwala, że super smakuje jajko, które ma płynny środek z kaszą gryczaną.

Z Jedynką zdrowiej >>>
Mistrz kulinarny zauważa w radiowej Jedynce, że chrzan tradycyjnie powinien być na każdym stole w święta wielkanocne, ale warto, żeby był w naszej kuchni również po świętach. Choć tarcie chrzanu do przyjemnych nie należy i podczas tej czynności z każdych oczu polecą łzy. Chyba, że założy ktoś okulary pływackie. - Polski chrzan jest lepszy niż japoński wasabi - zachęca Jarosław Uściński.
Radzi też jak przyrządzić sos chrzanowy. Można to zrobić na wiele sposobów. - Jedni dodają do startego chrzanu śmietanę kremówkę, inni dodają jogurt - zauważa szef kuchni. Można dodać żurawinę, daktyle, figi, jajko siekane, albo wręcz tarte lub samo żółtko. - Fajnie jest dodać do chrzanu lubczyk, majeranek, koperek, szczypiorek. Te przyprawy robią bardzo dobrą robotę - mówi ekspert.
Posłuchaj całej rozmowy, którą prowadziła Anna Popek
(ag)